RESEPI KENTANG PUTAR
Bahan-bahan
5-6 biji kentang
2 sudu besar butter
1 sudu besar mayonis
2 sudu besar susu segar
sedikit blackpepper
sedikit garam
Cara-cara
Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Source : daunpandan@myresipi.com
Bahan-bahan
650 ml air
5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
1 biji bawang besar - cincang
1 batang saderi - cincang
40 gm mentega
20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
sedikit serbuk lada hitam
kicap pekat
garam- hana tak letak sbb dah masin
Cara-cara
Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.
Tapis ke dalam mangkuk.
Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk.
Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram.
Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
Masukkan garam jika perlu.
NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
Curahkan ke atas kentang putar.
Diceduk dari: http://yusleen.blogspot.com/2010/11/kentang-putar-alaalakfc.html
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan